Boerewente.nl
Home » 2018 Merklappen in de kerk

Merklapen en letterdoeken yn 't Mienskipshûs

van 8 april tot 3 juni 2018

 

alleen via Facebook is er een link naar de video .......

https://www.facebook.com/aukje.deboer.54/videos/1756297614416471/

 

een trotse Wouter.....

vol verbazing......

Merklapen en letterdoeken yn ‘t Mienskipshûs.

Expositie van Aukje de Boer – Holwerda, ( www.boerewente.nl )  afkomstig uit Niawier, Friesland, houdt zich al sinds 1975 bezig met borduren. Al jaren verzamelt zij oude merk-, letter-, stop- en oefenlappen en oud naaigerei. Sommige exemplaren zijn meer dan 150 jaar oud. Een bijzonder onderdeel van de verzameling zijn de zogenaamde schoollapjes, op school gemaakte werkstukken van jonge meisjes, traditioneel in rood borduurgaren geborduurd.
Daarnaast maakt zij merklappen naar eigen ontwerp en gebruikt haar eigen kleuren steeds weer. De merklappen zijn ingelijst in oude lijsten en ze heeft er inmiddels meer dan honderd.
Over de tentoonstelling zegt zij: ‘Dat nu mijn merklappen in de kerk van mijn geboortegrond mogen hangen vind ik een hele eer. Ik hoop dan ook dat de belangstellenden van de expositie net zo van mijn merklappen en letterdoeken zullen genieten als ik zelf elke dag doe.’ De voormalige hervormde kerk van Metslawier uit 1776 is fraai gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als gemeenschapshuis: Mienskipshûs.
Uitleg en speciale dagen
In het openingsweekend 8 april en op 5,6 en 26 en 27 mei en 3 juni is Aukje de Boer op de tentoonstelling aanwezig om uitleg over de collectie te geven. In het weekend van 5 en 6 mei wordt er speciale aandacht gegeven aan pronkrollen, meterslange borduurwerken waar de maakster een proeve van bekwaamheid op aflegde door zoveel mogelijk verschillende borduurtechnieken erin te verwerken.

 

een kleine indruk van de opening 7 en 8 april 2018

opening samen met familie en vrienden .....

deze flyer heeft het Mienshipshus voor mij gemaakt .....ben super trots erop!

mijn schatje .....IZE

opening door de voorzitter v .d.Bij

Prachtig weekend zo samen !